Placki ziemniaczono – dyniowe

 

 

 

 

Placki kartoflane z dynią według 5 przemian / Maria Maczkowska – makrobiotyka/
http://porozmawiajmy.tv/z-makrobiotyka-na-muzycznej-polance-czesc-2-potrawy-wczesnej-jesieni/
Przygotować:
Kilka kartofli obranych i kawałki dyni.
papryczki kolorowe ( zielona, żółta i czerwona)
cebula, czosnek, por
Ciasto:
4 – łyżki mąki jaglanej
4 – łyżki maki orkiszowej
4 – łyżki płatki owsiane.
zalać dobrą wodą i wbić 2 jajka – konsystencja plastyczna

Przyprawa do placków:
Zmieszać : czerwoną paprykę ( chilli); kurkumę, kminek mielony, imbir mielony i majeranek.
Do ciasta dodać łyżeczkę tej przyprawy.
Sól himalajską i 2 łyżki oliwy z oliwek.
Ciasto wymieszać do konsystencji gęstej śmietany.

Zetrzeć na drobne wiórki i kolejno dodawać:
ziemniaki, dynię,
cebulkę, czosnek
papryki pokrojone w kostkę: zielona, żółta, czerwona.
połówkę pora
dodać do ciasta i wymieszać podnosząc masę do góry.
Smażyć placki na oleju.
………………………………………………………………..

Potrawka warzywna:

Pokroić na paski:
marchewkę, dynię
cebulkę na piórka i por oraz czosnek
papryki: zielona, żółta i czerwona

Na oliwę wrzucać kolejno:
por, czosnek, cebulkę
marchewkę, dynię
papryczki: zielona, żółta i czerwona
nie mieszać.
Dodać posypki i trochę soli.
Podlać później trochę gotowanej wody,
Dusić na małym ogniu około 15 min.

Sałatka z rzodkwi białej lub czarnej

rzodkiew zetrzeć na tarce grubej ( czarną na wiórka)
pokroić szczypiorek z cebulką
dodać do tego jogurt i śmietanę. lekko wymieszać, podnosząc do góry
dodać pokrojony czosnek, sól himalajską
olej lniany – 2 łyżki
wymieszać lekko.
Na koniec sok z cytryny.

Przystawki są do placków ziemniaczano – dyniowych.